Madbudgettet vejer tungt i de fleste husstande. Det er der ingen grund til, for med lidt forberedelse kan du skære en stor procentdel af de månedlige udgifter til maden. Se her, hvordan du gør.
I en typisk dansk børnefamilie er det ikke noget sjældent syn, at der går minimum 5.000 kroner om måneden alene til madbudgettet. Det er mange penge, der kunne være brugt bedre og mere fornuftigt.
Vil du vide mere om, hvordan du sparer penge på det månedlige madforbrug, får du herunder en række tips til, hvordan du barberer madbudgettet. Det er faktisk slet ikke så svært, som det lyder – og de kan nemt inkorporeres i en travl hverdag.
Dyrk dine egne grøntsager
Den første og mest oplagte mulighed for at spare penge på det månedlige madbudget er at begynde at dyrke sine egne grøntsager. Det er forholdsvist nemt i den danske muld, der skaber de bedste forudsætninger for at lykkes med projektet.
Du skal blot anlægge en køkkenhave, hvorefter du planter dine frø. Vent et par måneder, og du vil have friske grøntsager, der er lige til at plukke. Det er lækkert og billigt, og så kræver det i grunden ikke så meget tid. Samtidig vil børnene nyde godt af de mange muligheder, en køkkenhave giver.
Brug mere krydderi
En af de ting, der kan være en udfordring, er, at maden typisk ikke smager af meget, hvis man bruger få ingredienser. Dét, flere glemmer, er, at du rent faktisk ikke behøver dyre ingredienser for at få maden til at smage – det klares nemt, hvis du anvender et bredt udvalg af krydderier.
Typisk har det lokale supermarked en lang række af de mest populære krydderier, men hvis du virkelig vil spice dine retter op, så de smager af mere, kan du med fordel besøge en specialbutik eller bruge nettet, når du skal købe krydderier. Brug eksempelvis dette link.
Drop kødet
Af ren vane bruger vi typisk meget kød, selvom vi godt ved, at det både koster mange penge, men også er en belastning for klimaet. Der er således penge at spare, hvis du bare skærer en procentdel af det kød, du bruger i madlavningen, fra. Start med én dag om ugen, hvor I ikke får kød, og se om det ikke kunne gå hen at blive en vane.
Læg en madplan
En af de ting, der koster meget i madbudgettet, er de spontane indkøb. Hvis du handler ind på tom mave eller generelt bare ikke har nogen idé til aftensmaden, vil du typisk ty til de dyrere alternativer.
Sørg derfor for at lægge en madplan for hele ugen, så du kan handle stort ind, samtidig med at du sikrer, at resterne fra gårsdagens aftensmad kan anvendes til frokost eller som ingrediens i dagens menu. Det vil spare husstanden mange penge på sigt, og samtidig er det lettere at opretholde en sund livsstil, når måltiderne er planlagte.